Alles over uitvaarten in Apeldoorn

As bewaren

Families die de as van hun overleden dierbare willen bewaren kunnen kiezen uit een enorm aanbod van asbestemmingen. De meest gekozen asbestemming is de urn. Nabestaanden kunnen er voor kiezen om de as thuis te bewaren, maar er zijn ook diverse mogelijkheden om de as bij te zetten in bijvoorbeeld een columbarium of urnengraf bij een crematorium of op een begraafplaats.

Urnen

Urnen

Urnen zijn er in tientallen soorten en maten. De materialen kunnen variëren, net als de kleuren en de vormen. Er zijn heel uitbundige en kostbare urnen, maar ook eenvoudige urnen die verkocht worden tegen een lagere prijs.

Smaken verschillen en daarom is het eigenlijk onmogelijk om een omschrijving te geven van welke urn het beste bij iemand past. Urnenwinkel.nl biedt een oplossing op dit gebied. Op deze site is een grote collectie aan urnen en assieraden te bekijken. Hier kunnen nabestaanden zich in alle rust oriënteren op de keuze die het beste bij hen past. Het voordeel is ook dat bij elke urn staat wat deze kost. De urnen zijn er online te bestellen en kunnen thuis worden afgeleverd. Kijk voor een uitgebreid overzicht op www.urnenwinkel.nl.

Assieraden

Een deel van de as kan worden bewaard in een speciaal assieraad. Zo kan de as worden geplaatst in een ring, armband, ketting, horloge etc. In een assieraad wordt een beetje as bewaard in een kleine ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Dit maakt het mogelijk om de as later eventueel over te plaatsen in een ander sieraad. Het mooie aan een assieraad is dat iemand de as van zijn of haar dierbare letterlijk bij zich draagt, maar tegelijkertijd is het voor anderen niet te zien dat het een assieraad is. Het staat dus ook nog heel mooi. Net als andere asbestemmingen zijn assieraden te verkrijgen in diverse prijscategorieën.

As in kunstwerk

Er zijn verschillende kunstenaars die speciale askunstwerken maken. Dit zijn doorgaans kunstwerken die helemaal uniek zijn en worden gemaakt in samenspraak met de familie. In het kunstwerk wordt een ruimte gemaakt waar de as kan worden bewaard. Het kunstwerk kan dan worden geplaatst in huis, maar ook in de tuin of op een begraafplaats. Het is overigens wel heel belangrijk om er voor te zorgen dat het askunstwerk heel goed wordt vastgezet als het buiten wordt geplaatst. Het is voor nabestaanden vreselijk als ze ontdekken dat een dief er vandoor is gegaan met het kunstwerk en de as van een dierbare.

Bewaren op begraafplaats

De meeste begraafplaatsen in Apeldoorn bieden verschillende mogelijkheden aan om de as van een overleden dierbare te bewaren. Zo zijn er urnengraven en columbaria. Begraafplaats Heidehof biedt de mogelijkheid om de as te bewaren in een urnenmuur en urnenkelder. Het is op Heidehof ook mogelijk om de as bij te zetten in een bestaand graf of een nieuw graf. Ook de gemeentelijke begraafplaatsen Soerenseweg en Beekbergen bieden mogelijkheden om de as te bewaren. Op de website van de gemeente Apeldoorn is informatie te vinden over alle mogelijkheden en de tarieven. Voor vragen kunt u de gemeentelijke begraafplaatsen ook bellen tijdens kantooruren op nummer 055- 58 01 724.

Op verschillende R.K. begraafplaatsen is ook ruimte om de as te bewaren of te begraven. Informatie over de tarieven en de diverse mogelijkheden zijn te verkrijgen bij het parochiesecretariaat:

Parochiecentrum Emmaüshuis (bezoek- en postadres)
Stationsstraat 13, 7311 NL Apeldoorn
van ma. t/m do. geopend van 09.00 t/m 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.
Telefoon: 055-526 65 00

As bewaren bij crematorium

De twee crematoria in Apeldoorn (Heidehof) en de regio (Dieren) bieden allemaal verschillende mogelijkheden aan om de as te bewaren bij het crematorium. Voor het bijzetten van een urn bij het crematorium worden kosten in rekening gebracht. Hieronder de mogelijkheden per crematorium.

Crematorium Heidehof

Heidehof beschikt over zowel een binnen- als een buitencolumbarium. Het buitencolumbarium ligt in de bosrijke omgeving van het crematorium. De as wordt er doorgaans bijgezet in een sierurn. Het columbarium is dagelijks open van 08.30 uur tot 17.00 uur. In de zomer is het open tot 19.00 uur.

Crematorium Heidehof
Engelanderholt 95
7339 BX Ugchelen
Telefoon: (055) 534 18 50
Fax: (055) 534 12 85

Crematorium Dieren

Crematorium Dieren biedt een heel uitgebreid aantal mogelijkheden als het gaat om het bewaren van as. Bij het crematorium kan de as worden bewaard in bijvoorbeeld de urnentuin met prachtige Dudokurnen. Er zijn diverse columbaria en urnenkelders. Daarnaast is er een speciaal kinderhofje bij het crematorium.

Het hele overzicht van alle mogelijkheden bij crematorium Dieren kunt u lezen op crematoriumdieren.nl. Een overzicht van de kosten kunt u bekijken op de site van crematorium Dieren.