Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Uitvaart op kosten gemeente Apeldoorn

Soms sterft er iemand in Apeldoorn waarvoor niemand de uitvaart wil regelen. Soms is er helemaal geen familie te vinden of er is sprake geweest van ruzie. Als de overledene geen geld na laat en ook niet verzekerd is voor de uitvaart dan wordt de directe familie in eerste instantie aangewezen om de uitvaart te regelen en te betalen. Als er niemand is die de uitvaart kan regelen dan is de gemeente Apeldoorn wettelijk verplicht om de uitvaart te regelen.

Als de gemeente Apeldoorn de uitvaart moet verzorgen zal er altijd sprake zijn van een sobere uitvaart om de kosten niet te hoog te laten oplopen. De gemeente zal uitzoeken of de overledene geld na laat. Als dat het geval is dan wordt de uitvaart betaald uit de nalatenschap, maar als de overledene geen geld na laat dan zal de gemeente Apeldoorn de uitvaart moeten betalen. De gemeente zal overigens wel proberen om de kosten van de uitvaart te verhalen op de directe nabestaanden. Het is dus niet zo dat nabestaanden er voor kunnen kiezen om de uitvaart niet te regelen om zo te voorkomen dat ze moeten opdraaien voor de kosten. De Lees ook het hoofdstuk Eenzame Uitvaart in Apeldoorn.

Vergoeding bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand is een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten. Het gaat om kosten die men niet heeft zien aankomen. De kosten van een uitvaart kunnen in sommige gevallen aanleiding zijn om iemand een vergoeding bijzondere bijstand te geven. Er zijn wel voorwaarden om in aanmerking te komen en de hoogte van het inkomen bepaalt hoeveel er mogelijk wordt uitgekeerd.

De gemeente Apeldoorn geeft er de voorkeur aan dat mensen de aanvraag persoonlijk komen doen bij het Werkplein Activerium. Dit kan elke werkdag (zonder afspraak) tussen 08.30 uur en 12.00 uur. Wie na 12.00 uur wil langs komen moet eerst een afspraak maken, daarvoor kan men bellen naar nummer 055-580 2000. Inwoners van Brummen of Eerbeek kunnen langsgaan bij het Wmo-loket in hun woonplaats.

Kijk voor meer informatie over bijzondere bijstand op de website van de gemeente Apeldoorn.