Alles over uitvaarten in Apeldoorn

As verstrooien

In en rond Apeldoorn is veel mooie natuur te vinden. Dat kan natuurlijk een prachtige plek zijn om de as van een overleden dierbare te verstrooien. Staatsbosbeheer heeft bij Apeldoorn een speciaal herdenkingsbos waar as kan worden verstrooid. Maar het verstrooien kan natuurlijk ook op diverse andere plaatsen in Apeldoorn.

Mag je as overal verstrooien?

Er zijn wel een aantal regels waar mensen zich aan moeten houden. Per gemeente kunnen de regels op het gebied van asverstrooien wat afwijken. De belangrijkste regel is dat er toestemming nodig is van de eigenaar van de grond. Wanneer een familie de as wil verstrooien in de eigen achtertuin kan men dit dus zonder toestemming doen. Toch is het wel verstandig om eerst te bedenken of er geen verhuisplannen zijn want eenmaal verstrooid is de as niet meer terug te stoppen in een urn. Wanneer men de as wil verstrooien op een bijzondere plek in Apeldoorn zal men eerst toestemming moeten vragen voor het verstrooien.

In veel gevallen zal de grond in eigendom zijn van de gemeente Apeldoorn. Op de website van de gemeente is meer informatie te vinden over het verstrooien van as in Apeldoorn. Als mensen een specifieke plek in gedachten hebben om de as te verstrooien kunnen ze het beste even contact opnemen met de gemeente om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Tijdens kantooruren kan men dit vragen op het stadhuis (Marktplein 1, 7311 LG Apeldoorn) of bellen met nummer 055-580 15 55.

As verstooien in Veluws beukenbos

Staatsbosbeheer biedt op verschillende plekken in Nederland de mogelijkheid aan om as te verstrooien in speciaal daarvoor aangewezen stukken bos. In het beukenbos bij Hoog Buurlo, ten westen van Apeldoorn, is een speciaal herdenkingsbos. In dit stuk bos kunnen nabestaanden een plek kiezen om de as van hun overleden dierbare te verstrooien. De as die hier wordt verstrooid gaat helemaal op in de natuur.

Staatsbosbeheer staat op deze plek toe dat nabestaanden een bescheiden aandenken achter laten in het bos. Dat kan bijvoorbeeld een zwerfkei zijn die wordt neergelegd op de plek waar de as is verstrooid. Op die manier wordt een soort van monumentje gecreƫerd. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat in dit gebied op een natuurlijke manier wordt herdacht. Dat wil zeggen dat de rust van het gebied niet verstoord mag worden.

De plek van de verstrooiing is door de zwerfkei alleen als monument te herkennen voor de mensen die weten dat de as van hun dierbare op die plek is verstrooid. Er mogen geen naambordjes worden geplaatst. Het is een heel natuurlijke plek waar dieren alle ruimte krijgen om hun gang te gaan. Het kan dus voorkomen dat wilde zwijnen de zwerfkeien iets verplaatsen of dat er een tak op valt tijdens een storm. Het beukenbos is dag en nacht open voor iedereen, daardoor kunnen mensen hun dierbare herdenken wanneer ze maar willen.

Meer informatie over het Beukenbos is te vinden op de website van Staatsbosbeheer

Informatie over de tarieven (vanaf 34 euro) en het maken van een afspraak om de as te verstrooien is te vinden op de website van de Stichting Natuurlijk Herdenken. De stichting is ook te bereiken via telefoonnummer 0313 422 307. De stichting is onderdeel van Staatsbosbeheer.

Verstrooien op begraafplaats

Verschillende begraafplaatsen bieden de mogelijkheid om de as te verstrooien. Er zijn onder andere strooivelden op begraafplaats Heidehof, begraafplaats Beekbergen en de R.K. begraafplaats aan de Haagwinde. De begraafplaatsen brengen doorgaans wel kosten in rekening voor het verstrooien van de as.

Informatie over de kosten op de gemeentelijke begraafplaatsen vind u
op de website van de gemeente Apeldoorn. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten van het verstrooien op een R.K. begraafplaats kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat.

Parochiecentrum EmmaĆ¼shuis (bezoek- en postadres)
Stationsstraat 13, 7311 NL Apeldoorn
Van ma. t/m do. geopend van 09.00 t/m 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.
telefoon: 055-526 65 00

Verstrooien bij crematorium

Zowel crematorium Heidehof als het regionale crematorium in Dieren bieden mogelijkheden aan om de as te verstrooien. Crematorium Heidehof heeft samen met de begraafplaats een strooiveld in het bos op de begraafplaats. Net als de begraafplaatsen brengen de crematoria ook kosten in rekening voor het verstrooien van de as.

As verstrooien op zee

Sommige mensen willen graag dat hun as wordt verstrooid op zee. Er zijn verschillende bedrijven die arrangementen aanbieden voor het verstrooien op zee. Dat verstrooien kan gebeuren vanaf een schip, maar het is ook mogelijk om de as over zee te verstrooien vanuit een vliegtuig. In de onderstaande film ziet u hoe de as kan worden verstrooid vanaf een schip of vanuit een vliegtuig.